Du er en superorganisme, som består af billioner af bakterier.
Vores krop er hjemsted for mere end 100 milliarder bakterier – det er flere, end der er stjerner på himlen. Men dette lillebitte univers har muligvis problemer.
Det er de færreste, der ved, at der foregår en stille revolution inden for forskningen, som muligvis kommer til at ændre sundhed og medicin for stedse. Forskere arbejder hårdt på at afdække et komplekst økosystem, som er separat fra vores krop, men konstant befinder sig indeni og udenpå. Det er de bakterier, der lever sammen med os – vores egen unikke, usynlige verden.
Det lyder måske ikke særlig lækkert. Hvem har lyst til at være koloniseret af bakterier? Er bakterier ikke noget skidt? Altså, både ja og nej. Visse bakterier kan være skadelige, men langt de fleste af dem er harmløse – og forskere er ved at opdage, at masser af disse små bakterier, som lever sammen med os hver dag, faktisk er af afgørende betydning for vores helbred. Forskere mener nu, at vi alle er værter for det, de kalder mikroflora – et samfund med en styrke på (mindst) 100 billioner forskellige mikroorganismer. Og mange af disse små banditter arbejder hårdt for at holde os sunde og stærke.
Vores sterile omgivelser og en mindre varieret kost reducerer mangfoldigheden i det lille samfund i vores indre.
Så hvad er det egentlig, bakterier gør for vores sundhed? Vi befinder os stadig på de indledende stadier i vores forståelse af dette, men tidlige studier afslører en lang række fordele ved de gode bakterier i vores krop.
Indtil videre er der studier, der har fundet beviser, der peger i retning af, at gode bakterier hjælper os med at fordøje maden ved at udvinde visse næringsstoffer, som ellers ville gå tabt. Man mener også, at de måske fungerer som en naturlig forsvarsmekanisme: De forhindrer de dårlige bakterier og miljøgifte i at trænge ind i vores krop og bidrager til immunsystemets reaktion på dem, der alligevel når igennem. Der findes også tungtvejende beviser for, at mikrobiomet har udviklet sig side om side med os i årtusinder, hvor det konstant har tilpasset sig os for at stå imod udfordringerne fra vores omgivelser.
Samtidig med, at vi begynder at forstå vigtigheden af de gode bakterier i vores krop, er det begyndt at gå op for forskerne, hvilke farer de står over for. Det viser sig, at den moderne verden ikke er et særlig venligt sted for vores mikrobiom. Mange sider af vores moderne livsstil er muligvis endda med til at skade disse samfund.
Og meget af den ballade begynder faktisk i munden. Vores læber, tunge og kinder er de næstmest bakterievenlige steder næst efter tarmene og udgør en ret vigtig passage til resten af kroppen. Rygning, syreholdige drikke og en meget sukkerholdig kost ændrer måske det naturlige miljø i munden og gør det mindre venligt over for vores små trofaste følgesvende, hvilket fører til lidelser som karies og paradentose. Hvad resten af mikrobiomet angår, så reducerer vores sterile omgivelser og en mindre varieret kost også mangfoldigheden i vores lillebitte indvendige samfund – og berøver os for en vigtig fordel, som vi havde engang.
Mens forskningen i, hvordan vi bør reagere, stadig står på, er det uden tvivl værd at overveje, hvad vi kan stille op nu for at opretholde dette sunde bakteriesamfund og de fordele, det giver os. Mundhygiejne er naturligvis et vigtigt element – men mange moderne tandpastaer rynker på næsen ad alle bakterier og skelner ikke mellem dårlige og gode. Så hvordan rengør du din mund uden at udrydde de gode bakterier? Hvordan slipper vi af med dårlige bakterier, samtidig med at vi opretholder vores naturlige mikro-organiske balance?
Zendium er en tandpasta, som er inspireret af naturen og specifikt udviklet til at opretholde en sund mund set i lyset af banebrydende forskning. Ved at bruge den mindst to gange om dagen er den med til at fremme gode bakterier, samtidig med at den reducerer de dårlige, og sammen med en sund livsstil – som for eksempel at skære ned på sukkeret og holde op med at ryge – er med til at skabe en venlig atmosfære for vores bittesmå, hårdtarbejdende venner. Hvis de passer på os, er det trods alt rimeligt, at vi også passer på dem.
Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.