Tandlægeskræk er den mest udbredte betegnelse for det at være nervøs eller angst for at gå til tandlægen. Hvis angsten bliver så stor, at man udebliver fra tandlægebesøg, kaldes det odontofobi.
Tandlægeskræk er forholdvis udbredt i Danmark, hvor omkring 10% har den såkaldte odontofobi, mens hele 30% er nervøse eller oplever en mild angst for tandbehandlinger.
For de fleste opstår angsten i barndommen i forbindelse med ubehagelige oplevelser hos tandlægen. Hvis en forælder har tandlægeangst kan det også ”smitte” barnet, og denne angst kan bæres videre til voksentilværelsen.
Det er dog muligt helt eller delvist at slippe tandlægeskrækken med en række øvelser, hjælp og gode råd. Herunder har vi samlet både gode råd og øvelser til dig med tandlægeskræk, så du i fremtiden forhåbentlig vil opleve mindre angst og nervøsitet i forbindelse med tandbehandlinger.
Der er flere ting, du selv kan gøre for at bevæge dig mod et liv med mindre angst for at gå til tandlægen. Med nedenstående råd i tankerne kan du selv tage et eller flere skridt mod mindre nervøsitet og angst for fremtidige tandlægebesøg.
Erkend din angst
Som nævnt før er det et vigtigt udgangspunkt, at du erkender din tandlægeskræk. Der er mange andre, som har det på samme måde som dig, og selve erkendelsen kan være et stort skridt på vejen til at slippe din skræk.
Find den rette tandlæge og fortæl om din angst
Hvis du har tandlægeskræk, kan et god råd også være at finde en tandlæge, som har erfaring og interesse i at hjælpe dig med din angst. Det er samtidig vigtigt at finde en tandlæge, som du har tillid til og som får dig til at være så afslappet som muligt. Dernæst er det ligeså vigtigt at fortælle tandlægen om din angst, så i kan arbejde på det sammen.
Bestil tid tidligt på dagen
Når du først har fundet en tandlæge og skal bestille en tid, kan det være en fordel at bestille en tid om formiddagen, så du ikke behøver at være nervøs hele dagen.
Medbring et familiemedlem
Til de første besøg kan det også være en idé at medbringe et familiemedlem eller en anden, der kan berolige dig før og under behandlingen.
Brug musik til at slappe af
For nogle kan det være beroligende at lytte til musik under behandlingen. Her kan du vælge din yndlingsmusik eller anden beroligende musik, som du kan lytte til.
Find en øvelse, du kan udføre før eller under behandlingen
Som hjælp til tandlægeskræk er det også muligt at finde ro, hvis du udfører bestemte øvelser før eller under behandlingen. Det kan være en åndedrætsøvelse eller en afspændingsøvelse, som du blandt andet kan læse mere om længere nede på siden.
Find en rytme med regelmæssige tandlægebesøg i starten
Jo længere tid der går imellem dine tandlægebesøg, desto større bliver angsten for tandbehandlingen. Med regelmæssige tandlægekonsultationer kan det for mange mindske angsten, når du vænner dig til at gå til tandlægen og får opbygget en rytme. Tandlægebesøgende skal gerne ligge hver 3. måned i starten, hvorefter de stille og roligt kan udfases, så der er længere tid mellem hver konsultation.
Aftal med din tandlæge, hvad der skal foregå under behandlingen
For mange kan det skabe ro at tale med tandlægen om, hvad der kommer til at foregå under behandlingen. Aftal med tandlægen, hvad behandlingen går ud på og spørg ind til behandlingen, hvis du er i tvivl om noget.
Aftal et signal for pause under behandlingen
Det kan være en stor hjælp, hvis du aftaler et pausesignal med din tandlæge. Du kan for eksempel aftale med din tandlæge, at du rækker hånden i vejret, hvis du har brug for en pause.
Tal med tandlægen om bedøvelse og smertefri behandling
Sidst men ikke mindst kan det være en god idé at tale med din tandlæge om eventuel bedøvelse eller andre beroligende midler forud for tandbehandlingen.
Der findes en række øvelser, du kan benytte dig af før eller under et tandlægebesøg for at skabe ro og distrahere dine tanker fra selve tandbehandlingen.
Åndedrætsøvelser kan være en god måde at distrahere dine tanker. Her er et forslag til en åndedrætsøvelse:
Du kan vælge at dedikere hvert åndedræt, du tager, til en legemsdel. Start ved fødderne og bevæg dig op til toppen af hovedet for hvert åndedræt, du tager. Med denne øvelse sætter du fokus på vejrtrækningen og kan lettere skabe ro i en måske presset situation.
Du kan også vælge at lave en afspændingsøvelse for at skabe ro. Her kan du skiftevis spænde op og slappe af i én muskelgruppe af gangen. Afspændingen skal gerne tage længere tid end selve spændingen. Udfør øvelsen for kroppens forskellige muskelgrupper.
Forekomsten af tandlægeskræk er dobbelt så høj for kvinder som for mænd.
Jo større kenskab du har til den forestående tandbehandling, desto mindre bange vil du være, og det vil gøre mindre ondt.
Når du melder afbud til en tandlægekonsultation, vil angsten blive større for hver gang.
Tandlægeskræk ligger højt på skalaen af angstfremkaldende oplevelser – kun overgået af højdeskræk
Mange som har tandlægeskræk undgår helt at gå til tandlægen på regelmæssig basis, fordi angsten tager over. Det kan dog føre til tandsygdomme og smerter, hvis man ikke får tjekket sine tænder hos tandlægen på længere sigt.
Angsten kan således skabe en ond cirkel, hvor du i første omgang er bange for at gå til tandlægen. Herefter kan opstå tandsygdomme ved udeblivelse fra regelmæssige tandtjek. De manglende tandeftersyn betyder, at begyndende caries eller tandkødssygdom opdages sent og behandlingerne bliver derfor mere omfattende. Smerter eller mistanke om tandsygdomme kan for mange også forstærke angsten – og det bliver endnu sværre at bestille en konsultation hos tandlægen.
Hvis du oplever tandlægeskræk eller decideret odontofobi og er landet i en ond cirkel, er der dog råd og hjælp at finde. Et godt skridt på vejen er at overveje ovenstående råd, der kan mindske din tandlægeskræk og hjælpe dig ud af en eventuel ond cirkel. Et andet godt råd er desuden at opsøge professionel hjælp, der på mange måder også kan hjælpe dig på vej.
Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.